Liikunta ja voimistelu on erittäin tärkeää silloin, kun Covid 19 -viruksen aikana ihmisten liikkumismahdollisuudet ovat rajoitettuna. Rajoitukset alkoivat maaliskuun lopulla, tosin aluksi koskien pääasiassa Uudenmaan lääniä. Hämeen läänissä on koronatartunnat lisääntyneet, ja siksi esimerkiksi Tampereella ihmisten pääsyä totuttuihin liikuntapaikkoihin estettiin 14.3.2020 alkaen ja siitä on tiedote Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Miten terveellinen liikunta voidaan järjestää etänä aikuisille

Jokainen ihminen tarvitsee määrätyn verran liikuntaa päivässä. Mikäli ihminen jää vain sohvalle istumaan, ihminen passivoituu ja alkaa huomaamattaan potea erilaisia liikunnan ja raittiin ilman puutteesta johtuvia oireita, kuten väsymystä, unettomuutta ja syömishäiriöitä. Liikunnan vähyys johtaa rasvan kerääntymiseen keskivartaloon ja verenkierto-ongelmiin. Tampereen kaupunki sallii ulkoliikunnan edelleen omaehtoisesti lenkkipoluilla metsissä, mutta tietenkin suositellaan kasvomaskin käyttöä sekä parin metrin turvavälin pitämistä muihin lenkkeilijöihin. Lenkkeilijät voivat liikkua yksin tai parin hengen ryhmissä. Kun kuntoilijoilla on lenkillä mukana oma matkapuhelin Internet-yhteydellä, voi saada virtuaalista liikunnanohjausta ja tehdä

voimisteluliikkeitä lenkkipolun varrella.

Myös eläkeläiset voivat parin hengen ryhmissä tehdä pieniä kävelylenkkejä ja voimisteluliikkeitä. Koska kuntosalien ja uimahallien ohjaajat ovat koronavirustilanteen vuoksi lomautettuina, heidän tarjoamiaan etäpalveluja voi tilata myös matkapuhelimen kautta pientä korvausta vastaan. Palvelutaloissa asuvat saavat liikkua ja voimistella hoitajien valvonnassa ja kuntonsa sekä elämäntilanteensa mukaan. Vaikka yhteiset kokoontumiset palvelu- ja vanhainkodeissa on kielletty pademian takia, voivat hoitajat tuoda asiakkaiden huoneisiin TV- ja näyttöruutuja, joista voi seurata esimerkiksi istumajumpaa ja osallistua siihen.

Lasten liikunnan järjestäminen pandemian aikana

Osa lapsista on edelleen päivähoidossa ja saavat siellä ammattitaitoista ohjausta päteviltä hoitajilta päivittäin. Lapsia tulee ohjata tarkempaan käsienpesuun ja tarvittaessa maskin käyttöön, jos se on päiväkodin johtajan suositus päivähoidon aikana. Vanhemmat voivat tuoda päiväkotiin koronavirusta tietämättään tuodessaan ja hakiessaan lapsia hoidosta. Ryhmäkokoja voi pienentää niin, että pienryhmät syövät ja nukkuvat päiväunetkin eri huoneissa. Samoin yhden hoitajan vastuulla olisi silloin tarkkailla osastonsa lasten terveyttä ja yleistä siisteyttä päiväkodissa.

Vapaa-aikanaan lapset ovat luonnostaan liikkuvia ja tahtovat ulos. Vanhempien tulee selittää, miksi normaalit liikuntarutiinit ovat muuttuneet virtuaalisiksi. Näin vältetään kiukuttelua ja levottomuutta. Koulujen liikunnanohjaajat antavat myös liikunta- ja voimistelutunteja Internetin kautta. Siten ehkäistään fyysistä rapistumista ja henkistä pahoinvointia poikkeustilanteen aikana.