Ikäviä uutisia kesälle 2020 – kaikki festarit on peruttu

Koko maailmaa vuonna 2020 hetkauttanut koronavirus on levinnyt suuremmin ja laajemmalle kuin kukaan olisi voinut kuvitella vielä vuoden alussa. Kun vuosikymmen vaihtui uuteen 1.1.2020, juhlivat ihmiset kukin tahoillaan vuoden vaihtumista villisti, eikä kenelläkään ollut tietoakaan viruksesta, joka vain muutaman kuukauden kuluttua tulisi valtaamaan koko maapallon. Kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan, että modernissa maailmassamme voisi vuonna 2020 riehua virus, joka tulisi romuttamaan monen maan talouden täysin ja viemään jopa tuhansia ihmishenkiä päivässä. Virus on kuin näkymätön vihollinen, jonka tuhoaminen on jopa vaikeampaa kuin vihollisen sodassa, sillä tähän ei ole vielä keksitty parannuskeinoa.

Moni on jo viime kesästä lähtien suunnitellut jälleen tulevan kesän aktiviteetteja, mihin mennään ja mitä tehdään. Monen suomalaisen kesään kuuluu myös ainakin joillakin festareilla käyminen. Suomalaiset suuntaavat musiikkifestivaaleille nauttimaan hyvästä musiikista, laajasta artistikattauksesta, herkullisesta festariruoasta, mukavasta seurasta sekä Suomen yöttömästä yöstä. Festareiden tunnelma on usein varsin taianomainen, joten ei ole lainkaan kumma, että monet suunnittelevat festarireissujaan tohkeissaan jo heti edellisen vuoden tapahtuman päätteeksi.

Korona iskee festareihin

Koronaviruksen vaikutuksilta ei olla vältytty myöskään festareiden osalta. Huhtikuun lopussa 2020 Suomen hallitus ilmoitti linjaavansa, että kaikki yli 500 henkilön tapahtumat on peruttu heinäkuun loppuun saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kesän musafestarit on peruttu, sillä oikeastaan jokainen järjestettävä musiikkifestivaali vetää poikkeuksetta puoleensa tuhat- tai jopa satatuhatpäisen yleisön. Festarien peruminen tarkoittaa siis monelle suomalaiselle sitä, että koko kesän suunnitelmat ovat menneet uusiksi. Tämän lisäksi tapahtumien peruminen tarkoittaa tietenkin jopa miljoonien eurojen tappioita itse festivaalien järjestäjille. Näiden lisäksi festarien peruminen vaikuttaa välillisesti myös alueen yrittäjiin, joiden kassavirralle festivaalien aikainen ihmismäärä on aina tehnyt hyvää. Nyt jo valmiiksi koronavirustilanteen vaurioittamat yrittäjät joutuvat kärsimään tilanteesta entistäkin enemmän jo valmiiksi pilalla olevan liikevaihtonsa kukkuraksi. Se, miten kaikki tämä tulee vaikuttamaan koko valtion talouteen tulevaisuudessa on vielä edessä, mutta jo nyt tuhannet yksityishenkilöt ovat kärsineet ikävän tilanteen vaikutuksista.